Windows 12 kan komme i 2024 – med innebygget kunstig intelligens

Windows 12 kan være på vei neste år - vil antakelig kreve oppgradering av maskinvaren til de siste prosessorene med AI-funksjoner.
Windows 11 har akkurat fått Nye Bing bygget inn, men Windows 12 kan ha enda mer kunstig intelligens. (Bilde: Microsoft.)

Både Microsoft og Intel har droppet kraftige hint om neste versjon av Windows — og om hva systemet kan inneholde.

Windows 12-kompabile prosessorer
Intels nye prosessorer er på vei, og med egne brikker for å håndtere maskinlæring skal de også være kompatible med Windows 12, i følge en lekkasje.

Microsoft har også hintet tungt om de nye AI-funksjonene i neste versjon av Windows, men vil ikke kommentere nærmere.

Allerede sent i år eller tidlig neste år kommer nye prosessorene fra Intel, kalt Meteor Lake, som skal inneholde egen maskinvare for kunstig intelligens.

Det gir oss en tidsramme for når vi kan vente oss det nye systemet — en gang i 2024; når alle brikkene er på plass.

Intel har ikke detaljert planene om nøyaktig hva prosessorene skal inneholde, men det ventes at de skal konkurrere med Apples M1 og M2-brikker, som har en innebygget «Neural Engine» som kan håndtere 15,8 billioner operasjoner i sekundet.

AI-fokusert operativsystem
Microsoft selv har ikke vært tause om hva de ønsker i Windows 12 – de vil bygge det rundt Chagpt, «Nye Bing» og andre kunstige intelligens-funksjoner.

— Mens vi begynner å utvikle fremtidige versjoner av Windows, kommer vi til å tenke på andre steder der AI burde spille en naturlig rolle i opplevelsen, skal Yusuf Mehdi, Microsofts sjef for forbukermarkedsføring, har sagt i et intervjuv med The Verge.

I følge samme nettavis skal Windows-sjefen Panos Panay ha sagt noe lignende på CES i år: «AI vil gjenoppfinne hvordan du gjør alt på Windows.»

Windows 10 skulle være siste versjon
Da Windows 10 ble lansert under en platåering av maskinvaren for PCer i 2015, sa Microsoft at dette ville være den siste versjonen av Windows, og at de heller ville oppdatere systemet med nye funksjoner i stedet for å utvikle et helt nytt operativsystem.

Dette endret seg med Windows 11, som kom ut i oktober 2021 — og den gangen skal Microsoft ha gått tilbake til en treårig syklus med oppdateringer.

Det er nå nesten tre år siden Windows 11, og det er duket for en fornyelse i 2024 hvis dette holder seg.

Windows 11 ikke særlig populært
Windows 11 holder I dag en markedsandel på på knappe 19,13% på PCer, mens Windows 10 har 73.25%, som vil si at nesten ingen har valgt å oppgradere maskinene for å støtte den siste versjonen.

Det er et langt skrik fra i gamle dager, der innovasjoner i Windows og nettverksfunksjonene førte til storoppgraderinger for hver nye Windows-versjon, som ble sett på som en vitamininnsprøyting for hele bransjen.

Så spørs det; om det kommer nye AI-brikker fra Intel (og AMD), og en ny Windows basert på AI-funksjoner — om dette vil være nok til å få folk til å oppgradere om et års tid.

Les mer: The Verge, MS Power User, PC World.