Kan du eie en farge? Ja, det kan du – og det vil nå Adobe-brukerne merke

Pantone-farger koster nå 150 kr/mnd i Adobe designprogrammer
Brukerne er i harnisk etter at Adobe og Pantone nå tar seg betalt for bruken av enkelte farger. (Bilde: Pantone).
Alle som har jobbet i grafisk bransje har vært borti Pantone-fargene, som faktisk eies av Pantone-selskapet selv og selges på lisens til brukerne.

Men hva med Photoshop, Illustrator, Indesign og andre designprogrammer? Nå må også de betale.

Fargene går i svart
Fra og med nå går alle de Pantone-eide fargene i svart i Adobes programmer, melder Kotaku — med mindre du betaler omtrent 150 kroner i måneden for å abonnere på dem, som en slags Netflix – for farger.

Selv tyve år gamle filer som bruker disse fargene vil bruke svart i stedet for den valgte fargen, og du får en dialogboks som forteller deg hvorfor, og som tilbyr en Pantone-plugin for å bruke fargene.

Dette er resultatet av lange forhandlinger mellom Adobe og Pantone om hvem som kan bruke fargene, som blant annet har ført til at Pantone-biblioteket i programmene deres ikke har blitt oppdatert siden 2010.

Brukerne i harnisk
Med andre ord – Pantone “eier” farger, og du får ikke lov å bruke dem, eller “Pantone-kompatible” farger som ligner – så du får ikke en gang lov til å lage dem selv.

Dette har ikke overraskende ført til en liten storm på Internett for ivrige brukere av Adobe sine programmer og fargene fra Pantone, og det finnes nå fargekart over erstatningsfarger, og hjelpsomme guider for hvordan du kan ta backup av fargene dine.

Dette gjelder riktignok bare de siste versjonene av Adobes programvare, og gamle versjoner ser ut til å fungere fint.

Men nå som man kan eie farger lurer mange på hva som blir det neste? Selge oppvarmingsfunksjonen i seter i en BMW, for eksempel? Det har allerede blitt gjort.

Les mer: Kotaku, Slashdot (har noen tips), Hacker News, Printweek.com