Offisielt: BioNTech skal levere 10 000 kreftvaksiner til Storbritannia

Fra produksjonen av kreftvaksinen til BioNTech.
Slik produseres kreftvaksinen hos BioNtech, som nå skal rulles ut i Storbritannia. (Bilde: BioNTech)
I et gjennombrudd for kreftvaksiner, har selskapet bak Covid-vaksinen inngått en intensjonsavtale for et prosjekt i Storbritannia der mRNA-vaksinen skal testes ut over svy år.

Innen 2030 skal det ha blitt administrert 10 000 personaliserte vaksiner til tilfeldig valgte briter med alle slags kreftformer, selv lunge- og prostatakreft.

Begynner allerede i år
Den første pasienten skal bli behandlet allerede i andre halvdel av 2023, og så går det derfra.

— Målet vårt er å akselerere utviklingen av immunterapier og vaksiner med teknologiene vi har forsket på i over tyve år. Samarbeidet vil dekke forskjellige krefttyper og infeksjonssykdommer som kollektivt rammer hundrevis av millioner mennesker over hele verden, sier Prof. Ugur Sahin, M.D., CEO og gründer i BioNTech.

— Hvis vi lykkes, har dette samarbeidet potensialet til å forbedre utfallene for pasienter og tilby tidlig tilgang til kreftbehandlingene våre.

Immunforsvaret angriper kreften
Behandlingen det er snakk om er personaliserte mRNA-vaksiner designet for pasientens DNA. Disse er laget med genetisk kode for den konkrete svulsten, slik at immunforsvaret kan angripe den alene, skriver The Guardian.

Strålebehandling rammer på sine side massevis av foskjellige celler i tillegg til kreften, og kan være svært krevende å gå gjennomom.

Vaksinen fungerer ved å blokkere reseptorer på utsiden av kreftcellen, som gjør at immunforsvaret kan identifisere kreften som en fiende, og drepe den, skriver Gavi i en mer teknisk gjennomgang.

44 prosent overlevelsrate
Tidligere studier fra blant andre Merck og Moderna har vist at mRNA-vaksiner kan redusere risikoen for at kreften returnerer med opp til 44 prosent.

— Dette partnerskapet betyr at pasientene våre vil bli blant de første som deltar i testene for å tilby mårettede og personaliserte presisjonsbehandlinger med nye terapier som både behandler den eksisterende kreften og hindrer den i å komme tilbake, sier Storbritannias helseminister Steve Barclay.

Som en del av avtalen skal BioNTech også bygge et laboratorium i Cambridge og en støttefasilitet i London.

Les også:
BioNTech: Kan ha kreftvaksine innen tiåret

Les mer: Den Britiske regjeringens pressemelding, BioNTechs pressemelding, Gavi.org, The Guardian.

En kommentar til «Offisielt: BioNTech skal levere 10 000 kreftvaksiner til Storbritannia»

Det er stengt for kommentarer.