Bildebyrå saksøker kunstig intelligens

Flere bilder fra Stability.ai har fortsatt vannmerker fra Getty Images på dem. (Bilde: Getty Images.)
Flere bilder fra Stability.ai har fortsatt vannmerker fra Getty Images på dem. (Bilde: Getty Images.)
Getty Images, en av de største bildedatabasene som finnes, har gått til sak mot bildegeneratoren Stable Diffusion i USA, som skal ha brukt bildene deres i treningsmaterialer.

Saken kan ha vidtrekkende konsekvenser for hva man kan bruke til trene opp en “kunstig intelligens” på.

Det er snakk om 12 millioner bilder fra Getty som skal ha blitt brukt i datagrunnlaget for den kunstige intelligensen – samlet inn uten tillatelse.

Vannmerken igjen i bildene
Det er ikke uvanlig å se vannmerkene fra Getty Images på Stable Diffusion-bilder, som vil si å at de har sopt opp offentlige bilder tilgjengelig på nettsiden til Getty.

Saken kan være viktig for å bestemme opphavsrettighetene til bildebyråer og kunstnere som blir brukt til trening av kunstige intelligenser, og vil avgjøre hva som er «fair use,» altså i hvilken grad man kan bruke bilder/stoff fra andres kilder for å skape noe nytt.

Stability AI [Stable Diffusion] har kopiert mer enn 12 millioner bilder.. uten tillatelse eller kompensasjons til Getty Images, som en del av forsøket på å bygge en konkurrerende enhet, sier de i rettsdokumentente sine.

Flere kan være i trøbbel
Mange vil følge denne saken, ikke minst Google og Microsoft, som nettopp har lansert sine egne «generative kunstige intelligenser,» som trekker data fra nettsider.

Også disse gigantene kan havne i trøbbel med opphavsretten på grunn av kildene de bruker — websider som tjener pengene sine på treff fra søkemotoren, som nå i stedet får innholdet sitt sopt opp og presentert på søkemotorens egne nettsider.

Også massesøksmål på vei
Stable Diffusion har også blitt saksøkt, sammen med Midjourney og DeviantArt, av tre kunstnere som mener selskapene har brutt opphavsretten til «millioner av kunstere» ved å trene opp de kunstige intelligensene sine uten tillatelse fra de originale artistene.

Deretter kan en bildegenerator kopiere stilen deres på uttallige nygenererte bilder, fortsatt uten tillatelse.

Kunstnerne forsøker å få gjort saken til et massesøksmål, der kunstnere fra hele verden deltar.

Stable Diffusion alene er trent opp på 5 milliarder bilde/tekst-paringer, så det er svært sannsynlig at veldig mange som har lagt ut kunsten sin på Internett har blitt sopt opp i i dette.

Derfor finnes nettsiden Have I Been Trained? der man kan sjekke om man er indeksert av en kunstig bildeintelligens. Der er det også mulig å be om å bli fjernet fra disse robotenes treningsgrunnlag.

Les mer: The Verge, Ars Technica, Reuters, Selve søksmålet.

3 kommentarer til «Bildebyrå saksøker kunstig intelligens»

Det er stengt for kommentarer.