Artister i harnisk etter at filmstudio brukte kunstig intelligens


Åpningssekvensen til den nye serien «Secret Invasion» fra Marvel Studios, eid av Disney, er fremført av en kunstig intelligens. Nå møter de opprør fra sinte kunstnere. Du kan se den i videoen over.

Det er første gang et større filmselskap bruker teknologien, som lenge har vært fryktet for å kunne overta jobber fra animatører og filmskapere.

Nå har altså øyeblikket kommet; og reaksjonene har ikke latt vente på seg, med ord som “avskyelig,” “uetisk” og “farlig.”

Skulle passe med temaet i serien
Selv sier produsenten av serien at bruken av kunstig intelligens spiller inn på temaet i verket, som handler om utenomjordiske «Skrulls» som lever i skjul på jorden og bestemmer seg for å ta over. De kan også endre form og etterligne andre mennesker, så spørsmålet blir: «Hvem er de?»

Når vi snakket med AI-leverandører, var dette en del av det, sier Ali Selim, som også regisserte serien, til Polygon, — Det kom ut av formskiftingen, Skrull-identiteten, ikke sant? Hvem gjorde dette? Hvem er dette?

Gir kreditt til AI-tekniker
Det er Method Studios, som tidligere har gjort effektarbeid og animasjoner for flere Marvel-filmer, som står bak åpningssekvensen, og det eneste som står i kredittlisten er an Ai-tekniker.

Kontroversen om kunstig intelligens i media er at den kan ta jobbene fra artister og kunstnere, samtidig som intelligenser som Midjourney og Dall-E er trent opp på kunstnernes egne verker — ofte innhentet uten tillatelse.

Holywood-skribentene streiker
Disse bilde- og video-AI-ene kan deretter emulere individuelle kunstneres stil og uttrykk, eller blande sammen uttrykk som du kan se i videoen.

Det finnes også flere rettsaker om hvem som egentlig har opphavsretten til slike bilder.

Det pågår dessuten en streik blant Hollywood-skribentene akkurat nå der bruken av kunstig intelligens er et sentralt tema, og skribentene frykter at de kan blir erstattet av verktøy som ChatGPT.

Sterke reaksjoner fra Marvels egne artister
Flere artister med lang erfaring har i følge Ars Technica tatt til Twitter etter at det ble avslørt at Marvel brukte kunstig intelligens i serien, blant annet Marvel-artisten Cristian Ward, som kaller det “avskyelig:”

Selv artister som har jobbet på den akutelle TV-serien for Marvel/Disney er i harnisk, og sier at «AI er uetisk, farlig og designet ene og alene for å eliminere artistenes karrierer.»

Det har også blitt en liten storm av for/imot-poster på Twitter, der mange sier at de vil boikotte serien.

Selve videoen av åpningssnutten ser derimot ikke særlig fersk ut, i følge Ars Technica virker det som om dette er basert på en «tidlig» bildesyntese, som vil si at teknikken er mer avansert nå — og av høyere kvalitet.

Les mer: Ars Technica, Polygon, og Gizmodo (Video: Disney/Ars Technica).