teknotum
Skip to content

Teknotum

Associated Press: Generativ AI er en uverifisert kilde

Spiser ikke sukkertøyet: Kunstig intelligens kan ikke erstatte journalistens kritiske blikk og faktasjekking, mener AP. (Bilde: Sarah Marshall, CC BY 2.0.)
Alt innhold som publiseres av verdens største nyhetsbyrå skal gjennom samme faktasjekk, skriver de i nye AI-retningslinjer.

AP inngikk nylig en avtale med OpenAI om å bruke arkivet deres, som samtidig ga dem tilgang til ChatGPTs tjenester for å bruke i journalistikk, men i følge de nye retningslinjene skal ikke AIen brukes til noe i nærheten av å produserte innhold.

— Mens AP-staben kan eksperimentere forsiktig med ChatGPT, vil de ikke bruke den til å skape publisert materiale, står det klart på toppen av AP-dokumentet «Standarder for generativ AI,» skrevet av Amanda Barrett, Vice President for Standards and Inclusion.

Alt skal sjekkes
Det spiller ingen rolle om kilden er et innkommende tips fra et menneske eller en AI-robot; informasjonen skal verifiseres, og journalistene som jobber på en sak er like ansvarlige for faktaene i artiklene sine enten det kommer fra ChatGPT eller andre «upålitelige» kilder:

— All produksjon fra et generativt AI-verktøy skal behandles om ubekreftet kildemateriale, sier retningslinjene, — AP-staben må bruke sine redaksjonelle vurderinger og APs kildestandarder når de vurderer all informasjon for publisering.

Dette kan sees som det siste innlegget i en debatt om hvorvidt innhold fra kunstig intelligenser kan publiseres av vel ansette publikasjoner som AP er, eller i rettsdokumenter, eller endog i akademia, der det for meste har feilet eller blitt møtt med sterk skepsis.

De er ikke gode nok til journalistikk, mener AP, og ettersom ChatGPT ofte kan dikte opp fakta i ellers fornuftige artikler, må alt som kommer fra den kanten gjennomgås grundig, skriver de.

Ingen erstatning for journalister
— Vi ser ikke kunstig intelligens som er erstatning for journalister på noen måte, står det også i dokumentet.

Dette er i motsetning til en hel haug av amerikanske nettaviser som har begynt å bruke kunstig intelligens til å publisere materiale, samt NRK og VG her til lands, som har eksperimentert med å bruke ChatGPT til å lage oppsummeringer av artiklene sine.

Videre sier retningslinjene at de ikke vil endre på bilder, videoer eller lydklipp med bruk av AI- eller andre verktøy for legge til eller fjerne enkelte elementer. Virkeligheten skal fremstilles slik den er.

Advarer mot feilinformasjon
— Generativ AI kan gjøre det lettere for folk å bevisst spre mis- og feilinformasjon gjennom manipulerte ord, bilder, video eller lyd, inkludert innhold som ikke har noen tegn på endringer, og som ser realistisk og autentisk ut, advarer AP videre.

— Derfor skal journalister utvise den samme skepsisen som de normalt gjør, inkludert å forsøke å identifisere kilden til det originale innholdet.

AP forventer imidlertid at disse retningslinjene blir oppdatert omtrent hver tredje måned, ettersom landskapet endrer seg såpass raskt.

New York Times avslo AI helt
The New York Times var også i forhandlinger med OpenAI om tilgang til arkivene deres, og bruken av AI-verktøy var åpenbart ikke fristende nok for dem.

De avsluttet forhandlingene på en uvennlig måte, og vurderer nå å gå til sak om opphavsretten til artiklene deres.

AP er derimot en av de mest innflytelsrike nyhetsredaksjonene i USA, eller kanskje i verden, og de utgir en egen Style Guide som dette blir innlemmet i.

Denne stilguiden brukes så i tur av uttallige lokale og nasjonale redaksjoner i USA og resten av den engelskspråklige verden, og bærer derfor en del vekt i medielandskapet.

Les også: Amerikanske redaksjoner som bruker AI i innhold, Google forsøker å få innpass i redaksjoner

Les mer: AP: «Standards around generative AI», AP: Medier setter standarder for AI, Engadget: Rapport.

Author Tor FosheimPosted on 25. August 202325. August 2023Tags AI, chatgpt, media

Post navigation

Previous Previous post: OpenAI går tom for treningsdata: — Snart er alt syntetisk
Next Next post: Pentagon ber om 600 milliarder kroner til å bestille 2 000 AI-droner

You might also like

Timbaland’s next pop starlet is an AI avatar

AIFF, the AI Film Festival, showcases innovative video, as industry set to pounce

OpenAI’s Codex now available to ChatGPT Plus users

Anthropic CEO says it’s time to wake up on AI job losses

Big Tech stops hiring new graduates, as entry level jobs dry up

Court rejects free speech rights for AI chatbots — for now

From the front page

New vaccine combines nanotech and mRNA to eradicate pancreatic cancer

09:11 15 Jun 2025

Yes, there’s an AI ad out there — but the tech can do so much more

10:17 14 Jun 2025

Google Workspace now auto-summarizes PDFs for you

09:04 14 Jun 2025

Google experiments with audio overviews in Search results

08:48 14 Jun 2025

Meta invests $14.3 billion in infrastructure company Scale AI, rivals leaving

06:39 13 Jun 2025

Adobe advertising AI airplanes anthropic apple bard cancer chatgpt climate coding copyright defense drones energy facebook film game gemini google images instagram internet iphone law llama media meta Microsoft military netflix nvidia openai playstation research romfart science search sony sosiale medier streaming TV twitter vaccines work

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org
  • About teknotum
  • Newsletter
Teknotum Manually edited with WordPress