Pentagon ber om 600 milliarder kroner til å bestille 2 000 AI-droner

XQ-58 Valkyrie flyr med F22 og F-35: Følgedronen er bygget for å ta risiko for pilotene. (Bilde: USAF.)
XQ-58 Valkyrie-dronen fløy for første gang med AI-kontroll i forrige måned, og nå bekrefter Pentagon at den tiltenkt en større rolle i fremtidens luftforsvar, melder insider.

Den ubemannede dronen fra «Skyborg»—programmet er bygget for å følge jagerfly i luften, og er billig, rask, har lang rekkevidde — og er nå flydd av kunstig intelligens.

Skal ta risikofylte oppdrag
Poenget med Valkyrie er at den skal kunne ta risikofylte oppdrag og eventuelt skytes ned uten at tapet blir for stort — uten menneskeliv og til en billig penge.

Flyene er designet og produsert på bare to og et halvt år, og denne utviklingsmodellen kan bane vei for flere «smarte» droner i fremtiden — hurtigproduserte fly med kort vei til slagmarken, spesielt siden teknologien beveger seg såpass raskt at de allerede flyr “fast” med AI én måned etter første flyvning.

Råbillig sammelignet med jagerfly
Valkyrie-dronen koster mellom 30 og 250 millioner kroner per stykk, som er betraktelig mindre enn nåværende jagerfly, der prisen på en F-35 er rundt 1,74 milliarder kroner.

Dronene kan fungere som en sensorplattform for å gjøre rekognosering, slippe våpen, fungere i dronesvermer, og altså gå inn i stridssoner — i motsetning til de nåværende dronene til USA, som krever et «permissive» område — altså at fremmede trusler er ryddet av veien.

Valkyrie er ikke en liten drone — den er åtte meter lang, kan fly opp til Mach 1 og har en rekkevidde på omtrent 4 000 kilometer, som er kortere enn dagens jagerfly, men lengre enn nåværende fjernopererte droner, som for eksempel MQ 1 Predator.

Den kan også skytes opp fra en plattform som kan installeres på for eksempel et marinefartøy.

Rivende utvikling på AI-feltet
Dessuten kan den ikke minst fly med bruk av kunstig intelligens, som ble demonstrert i juli, og er dermed på mange måter fremtidssikret, selv om det tar pilotene av jagerfly litt tilvenning.

Etter den første AI-flyvningen sa kommandanten for Air Force Research Laboratory, brigadegeneral Scott Cain dette:

—AI, autonome operasjoner, og menneske-maskin-partnerskap fortsetter å utvikle seg i en hastighet uten sidestykke.

Kort vei fra design til luften er nok noe Pentagon ønsker å satse på fremover, men prisen på 600 milliarder kroner i et forsvarsbudsjett på rundt 7 billiarder kroner er en betydelig investering, selv om det er for 2 000 fly.

Det gjenstår å se om forespørselen går gjennom kongressen i USA, der det for tiden er sterk motbør mot ekstrabevilgninger.

Les også: Kunstig intelligens fløy jagerfly-drone i tre timer.

Les mer: Insider, Nytimes (bak betalingsmur).

En kommentar til «Pentagon ber om 600 milliarder kroner til å bestille 2 000 AI-droner»

Det er stengt for kommentarer.