OpenAI ber retten forkaste forfatter-søksmål

Genrerer utallige historier: Sarah Silverman plagieres enkelt av ChatGPT. Hun er en av saksøkerne. (Bilde: Skjermdump.)
Forfatterne som saksøkte OpenAI i California har fundamentalt misforstått opphavsretten, mener ChatGPT-skaperen.

Forfatterne hevder at OpenAI begikk massivt opphavsrettsbrudd da de kopierte hundretusener av bøker fra piratkilder til bruk i treningsdata.

Disse ble innhentet uten tillatelse fra skribentene, og ChatGPT kan i dag produsere oppsummeringer av bøkene, og blant annet kopiere stilen deres.

«Remikser» bøkene i svar
Hver instans av dette et derivativt opphavsrettsbrudd, i følge saksøkerne, og de mener at det stikker enda dypere — ettersom bøkene også brukes til mer generell svargenerering av chatboten, som de kaller «remiksing» av opphavsbeskyttet materiale fra tusenvis av bøker.

Det er snakk om to identiske saker mellom forfatterne Sarah Silverman, Paul Tremblay, Mona Awad, Chris Golden, og Richard Kadrey, og OpenAI — og svaret fra AI-selskapet er likt i begge; de ber om at alle tiltalepunktene avvises, utenom ett punkt om direkte opphavsrett:

I følge Ars Technica hevder OpenAI at saksøkerne «ikke tar i betraktning begrensningene og unntakene (inkludert Fair Use) som gir rom for innovasjoner som de store språkmodellene som nå leder an i kunstig intelligens.»

«Innovasjoner» overtrer ikke oven
De hevder også at bøkene det er snakk om utgjør en «liten del» av datagrunnlaget til ChatGPT, og at «bruken av opphavsrettsbeskyttet materiale av innovatører på transformative måter ikke bryter mot opphavsretten.»

Videre sier at de «et avsnitt som beskriver handlingen, temaene og betydningen av Illiaden fra Homer» er et eksempel på at «hver enkelt produksjon fra ChatGPT ikke kan bli alvorlig betraktet et derivativt verk under forfatternes teori.» Her glemmer de såklart at «Illiaden» for lengst har utgått opphavsrett.

OpenAI henviser dessuten til et varslet forsvar: Google Books-saken, som tok ti år på å snurre seg gjennom rettssystemet til USAs høyesterett — der Google fikk rett i at digitaliseringen av millioner av bøker ikke var et opphavsrettsbrudd.

De var ikke i direkte konkurranse med bøkene de kopierte, fant retten den gangen.

Selv konkurranse er greit
OpenAI går derimot et skritt videre: «Helhetlige kopier av et verk som et utgangspunkt for å utvikle et nytt, ikke overtredende produkt» er ikke et opphavsrettsbrudd, skriver de, «selv om det nye produktet konkurrerer med originalen.»

Saken kan få vidtrekkende konsekvenser for OpenAI, som i følge søksmålet til forfatterne anser bøker som en «veldig god kilde» til velformet prosa og setninger å trene på.

Hvis de blir dømt til å betale for hvert opphavsrettsbrudd eller bruk av treningsmaterialet, kan de ble nødt til å fjerne bøkene fra den kunstige intelligensen, og må mer eller mindre begynne på nytt.

Flere juridiske trusler
Også forfatterforeningen The Author’s Guild har sendt brev der de ber OpenAI og andre om å slutte å bruke bøkene deres, og å gi dem kompensasjon for hver bruk, og dette kan etter hvert ende i rettssystemet.

New York Times på sin side sies å vurdere et søksmål om det samme — altså bruken av artiklene deres i treningen av ChatGPT, og har sperret for videre bruk av Nytimes.com for AI-trening.

Les også: Rene AI-verk får ikke opphavsbeskyttelse, Nytimes vurderer søksmål, Forfattere skriver brev

Les mer: Ars Technica, TorrentFreak, Nettsiden til forfatterne.

2 kommentarer til «OpenAI ber retten forkaste forfatter-søksmål»

Det er stengt for kommentarer.