Saksøker Zuckerberg – personlig

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg fra Billionaires Success.
Facebooks Mark Zuckerberg kan holdes personlig ansvarlig for lekkasjen av titalls millioner av brukerdetaljer, mener statsadvokat.

Anklagen fra delstatsadvokaten i Washington, DC, påstår at Facebook-sjefen visste om lekkasjen av private detaljer fra over 50 millioner brukere til Cambridge Analytica i 2016.

Dette selskapet la ut en personlighetstest på Facebook og samlet inn personlig informasjon, sammen med psykologiske profiler fra testen, fra opp til 87 millioner brukere.

Lekket til Trumps valgkamp
Disse dataene fant senere veien til Donald Trumps valgkampanje, som kan ha brukt dem til å finslipe valgbudskapene deres på Facebook – en kampanje med stor suksess.

Videre hevder anklagen at Zuckerberg var klar over risikoen med å åpne opp Facebook til tredjeparter som Cambridge Analytica, og at han dermed kunne ha endret kurs da han så hvor ille det gikk.

Klar risiko på annonsørsiden
Zuckerberg er toppsjef i Facebook og kontrollerer omtrent 60 prosent av aksjene, og skrev selv i følge rettsdokumentene at det var “en klar risiko på annonsørsiden,” skriver The Guardian.

Det skal være spesielt vanskelig å holde aktører for selskaper personlig ansvarlige for selskapets adferd, men det finnes en lov som skal gjøre dette mulig i DC.

I 2019 ble Facebook bøtelagt med 5 milliarder dollar for å bryte brukernes privatliv, men kritikerne mente at dette var småplukk og at man heller burde saksøke Zuckerberg personlig.

Som nå altså skjer.

Les mer: E24, Finansavisen, ABC News, The Independent, The Guardian