BioNTech: Kan ha kreftvaksine innen tiåret

En maskin for å analysere svulster fra BioNTech. Vaksinen kan være klar dette tiåret. Bilde: BioNTech
Ugur Sahin og Ozlem Tureci, forskerparet bak BioNTech, hevder de har gjort fremgang på mRNA-vaksiner mot kreft, som kan være klare rundt 2030.

Tankegangen er at det er mulig å “flagge” enkelte kreftceller med mRNA og dermed få kroppen til å angripe dem med antistoffer – omtrent slik Covid-vaksinen deres fungerer.

Flere gjennombrudd å jobbe med
— Som forskere er vi alltid veldig forsiktige med å si at at vi har en kur mot kreft, men vi har en rekke gjennombrudd og vil fortsette å jobbe med disse, sier Ozlem Tureci til blant andre BBC.

mRNA skal fungere som en “etterlyst”-plakat for immunsystemet, som i dette tilfellet vil si at det skiller ut antigener fra kreftceller og deretter angriper dem naturlig.

Utviklingen av Covid-vaksinen sammen med Phizer har gitt dem mye ammunisjon i kampen mot kreft, som var det selskapet opprinnelig ble stiftet for å gjøre i 2008.

Utvikling takket være Covid-vaksine
— Vi har lært oss å bygge bedre, raskere vaksiner [takket være covid 19]. Vi har lært oss hvordan immunsystemet i store mengder mennesker reagerer på mRNA, hevder Tureci.

Vaksinen “gir tilbake til vårt kreftarbeid,” sier forskerparet til Bloomberg.

I følge BBC News er det først vaksiner mot melanoma, tarmkreft og enkelte andre svulster som er på tapetet.

Det skal være flere medisinske forsøk på gang allerede, og de personlige vaksinene kan komme allerede i 2030, skriver BBC.

Les også: Offisielt: BioNTech skal levere 10 000 kreftvaksiner til Storbritannia

Les mer: BBC, Bloomberg, The Guardian.

En kommentar til «BioNTech: Kan ha kreftvaksine innen tiåret»

Det er stengt for kommentarer.