Det nye systemet dekker omtrent det dobbelte det av båndbredden til hele Internett per sekund, som er estimert til litt under 1 Pbit/s.
“Optisk kam” splitter signalet
Eksperimentet ble gjennomført takket være en “optisk kam,” eller frekvenskam, omtrent som en vanlig hårkam, som splitter lyset fra én enkelt laser i mange mindre lysfrekvenser (eller 223 kanal kanaler, for å være nøyaktig).
Disse frekvensene får uttrykk som forskjellige farger, og blir dermed lettere å prosessere for brikken i systemet, som er laget av Chalmers.
Etter å ha prosessert alle de forskjellige frekvensene, ble så datastrømmen overført gjennom en fiberoptisk kabel i rekordhastigheten på 1,84 petabits over 7,9 kilometer.
Frekvenskammen ble funnet opp av Roy J. Glauber, John L. Hall og Theodor W. Hänsch, som de ble tildelt Nobelprisen i fysikk for i 2005, så dette er fortsatt rimelig fersk teknologi.
Kan skalere opp til 100 Pbit/s
Den forrige rekorden ble satt bare i juni 2022, og var på 1,02 petabits, og dette er nesten en dobling av dette.
Teknologien bak den nye rekorden er imponerende nok som den er, men den er også skalerbar, og forskerne bak mener å kunne nå opp til 100 Pbit/s i fremtiden, sier professor Leif Katsuo Oxenløwe, forskninglederen bak eksperimentet, i følge New Atlas:
– Grunnen til dette er at løsningen er skalerbar både i forhold til å skape mange frekvenser, og i forhold til å kunne splitte frekvenskammen inn i mange kopier og deretter forsterke dem.
Kan gi mer miljøvennlig Internett
Teknolgien som er utviklet for forsøket kan bidra til mer effektiv dataprosessering og transmisjon i verdens uttallige datasentre, som i dag bruker tusenvis av lasere for å oppnå det som altså er omtrent halvparten av denne hastigheten.
Med én enkelt laser, og ved å bruke en frekvenskam i stedet, kan datasentre bruke mye mindre energi, og dermed bli mer miljøvennlige – men det er langt igjen før denne teknologien kan nå kommersiell bruk.
– Vi har nå en mulighet til å bidra til et Internett som har et langt mindre miljøavtrykk, sier Oxenløwe i følge The Register.
Les mer: New Atlas, The Register, Phys.org