Noen tanker om iPhone SE 2022

iPhone SE 2022

iPhone SE 2022 har prosessoren til en iPhone 13 Pro/iPhone 14 til under halve prisen, og er perfekt for deg som oppgraderer fra en eldre telefon, elller ønsker noe mer håndterbart etter å ha brukt megamobilene til Apple en stund.

Samtidig er det en telefon som er bygget for å vare; en egenskap mange ikke tenker på mens de jakter de siste toppmodellene.

Denne mobilen er minst like kjapp, eller kjappere enn en vanlig iPhone 14, har lynrask fingeravtrykkleser, tar ålreite bilder, og går runder rundt det meste på Android, om enn med en “gammeldags” design.

Tre år mellom vanlig oppgradering
Det går i gjennomsnitt omtrent tre år mellom hver gang nordmenn oppgraderer mobiltelefonen sin, som ikke rent tilfeldigvis sammenfaller med bransjenormen for å tilby system- og sikkerhetsoppdateringer.

Når nordmenn så først kjøper seg en ny mobil, går gjerne pengene til toppmodellene. Og mens mobilsalget har gått ned, har prisen på toppmodellene gått betraktelig opp – slik at bransjen tjener omtrent det samme.

Jeg mistenker at dette oppgraderingsjaget for det meste gjelder Android-modeller, ettersom levetiden for system- og sikkerhetsoppdateringer hos Apple er betraktelig lenger enn tre år.

Hos Apple? Fem-seks år
Det er ikke unormalt med fem, seks år før mobilen din blir utrangert hos Apple – og ser vi på støtten for iOS 16 (helt nederst på siden) er iPhone 8 fra 2017 listet opp som den eldste kvalifiserte modellen.

Dermed kan iPhone-brukere trygt beholde telefonen sin lenger, og trenger strengt tatt ikke oppgradere med mindre det er store ting på gang, sammenlignet med telefonen de har.

Men så blir spørsmålet for om det er så mye å oppgradere for. Mange er fornøyd med mobilen de allerede har, hvis den tar ålreite bilder og kan kjøre appene man har behov for på en rimelig kjapp måte, og det er ingen “killer app” som gjør at man trenger det siste og beste.

Det er heller ikke alle som er villige til å diske ut store penger for en litt større skjerm med et OLED-panel, en alltid-på kamerasensor og noen flere megapiskler i kamerabrikken. Det er slett ikke alle som er superbrukere på mobilen, heller.

Ikke gå rundt med ti tusenlapper i lomma
Videre er det mange som trives med fingeravtrykket som pålogging; bortsett fra iPhone SE, er iPhone 8 den siste modellen med denne funksjonen, og den blir utrangert om et års tid.

Når det kommer til nye telefoner og toppmodeller, er det slettes ikke alle som er like komfortable med å gå rundt med over ti tusen kroner i lomma bare for å henge med på Snapchat, og som foretrekker noe bra, kjent og “billig” i steden for siste skrik.

Og det er her iPhone SE 2022 kommer inn i bildet. Den er redningen for trege, gamle og utrangerte mobiler – med det (nesten) siste og beste i prosessorer, som kjører runder rundt det beste på Android-fronten, en oppgradering av kamerasystemet – og den har selvfølgelig også den samme formfaktoren som mange liker og kjenner fra før.

Før man irettesetter Apple for denne formfaktoren, er det et faktum at iPhone 6 til 8 med akkurat denne designen er noen av de største bestselgerne i historien – noe de siste modellene fra Apple hittil ikke har vært i nærheten av (også her selger de færre, men dyrere mobiler).

Beste av begge verdener
iPhone SE 2022 er dermed, på mange måter, det beste av begge verdener for de som liker en håndterbar og rimelig mobil, men som også vil henge med på teknologiutviklingen og nyte godt av prosessorkraften til A15 Bionic-brikken, som ellers finnes i iPhone 13 Pro Max og i basismodellen til den seneste iPhonen, nummer 14, og for de som vil ha et fremtiddsikret kjøp med mange års oppdateringer.

Så, hva skal man si om selve telefonen? Den har allerede blit testet i senk, men noen tanker;

  • Den er kjappere enn det meste
  • Fingeravtrykkseleren er nesten umiddelbar
  • Bildene er fine, speilrefleks fortsatt bedre
  • Mere “salgsutløsende” tester finnes på nettet, men dette er telefonen for deg som oppgraderer fra kanskje en iPhone 6S eller 7 som ble avleggs nå nettopp da iOS 16 kom ut.

    Den er også telefonen for deg som ønsker deg noe håndterbart etter å ha brukt tohåndstelefonene fra Apple i det siste, uten å måtte kompromisse på ytelse.

    For drøye fem tusenlapper er den et godt kjøp. Men Apple jenket nylig prisen opp 5890 – og da kan det se fristende ut med en iPhone 12 mini eller lignende, selv om den ikke har like lang tid igjen av programvarestøtten og får Face ID i stedet for Touch ID.

    Heldigvis er det det flere butikker som fortsatt selger iPhone SE 2022 til 5290 kroner.