Microsoft hevder å ha tapt «konsoll-krigen»

— Vi har aldri sluttet å tape konsollkrigen, sier Microsoft i retten.
Xbox er på tredjeplass av tre aktører i konsollkrigen, hevder de. (Bilde: Microsoft)
Rettssaken for å stoppe Xbox-oppkjøpet av Activison, som blant annet lager Call of Duty, er i gang i USA — og har allerede produsert oppsiktsvekkende resultater.

Blant annet hevder Microsoft at de har vært på tredjeplass i konsollmarkedet siden 2001, langt bak PlayStation og Nintendo.

— Vi har aldri sluttet å tape konsollkrigen, sier Microsoft i retten, i følge Windows Central.

Dette er et forsøk for å skape inntrykk av at Microsoft ikke er store nok til å kunne være et monopol i spillbransjen, mens de peker på at PlayStation og Switch har langt flere eksklusive titler enn de har — et poeng som er sentralt i saken.

På tredjeplass av tre aktører
Microsoft hevder videre at de i 2021 hadde de en markedsandel på knappe 16%, og hadde 21% andel av totalt installerte maskiner.

Det er lavere enn de to andre konkurrentene med en «betydelig margin,» sier de.

Det var den første dagen av rettssaken i går, der den amerikanske regjeringen via FTC (Federal Trade Commission) har saksøkt for å stanse oppkjøpet av Activision av konkurransemessige hensyn.

Saken skal gå i fem dager fra den 22. juni, og det er ventet oppmøter fra alt fra Microsoft-toppsjefen Satya Nadella til Xbox-sjefen Phil Spencer, samt fra PlayStation-toppen Jim Ryan.

Innrømmer Call of Duty for PayStation
Sistnevnte skal har drevet en kampanje for å stanse oppkjøpet i frykt for at flere spill vil bli eksklusive for Xbox, men i følge ny informasjon sitert av The Verge skal han selv ha sagt at det ikke handlet om skaffe eksklusive titler til Microsofts konsoller.

— De tenker større enn det, og har kontanter nok å gjøre ting som dette skal Ryan ha sagt, og videre at — Jeg er ganske sikker på at vi kommer til å ha Call of Duty på PlayStation i mange år fremover.

Dette ødelegger mer eller mindre argumentet til FTC og Sony om at megasuksessen Call of Duty skal kunne blir Xbox-ekslusiv.

Microsoft skal på sin side ha tilbudt en tiårsavtale til Sony om gi ut CoD på PlayStation, men Sony har så langt ikke signert, skriver The Verge.

Rettsaken fortsetter i dag med blant andre Phil Spencer, Jim Ryan, Stadia-prosjektleder Dov Zimring, og andre. Du kan følge prosessen via The Verge sin livedekning.

Les mer: Windows Central, The Verge, The Verge: Livedekning