Der har et konglomerat bestående av Ford og koreanske SK On fått innvilget et subsidiert lån på nesten 100 milliarder kroner for å bygge tre nye batterifabrikker i Tennessee og Kentucky.
Fabrikkene skal samlet kunne produsere 120 gigawatt-timer av batterier i året, og disse skal inn i fremtidige elektriske biler fra Ford selv.
Investerer tungt i nullutslipps-mål
USA har satt som mål at 50% av nye biler skal være elektriske innen 2030, med nullutslipp innen 2035 og å ha en nullutslipps-økonomi i løpet av 2050.
Dette er altså bare én av mange fremtidige investeringer som stammer fra den amerikanske Inflation Reduction Act, som setter av 4 000 milliarder kroner til grønne formål.
Norske fabrikker venter på staten
Til sammenligning planlegger norske Freyr, lederen i satsingen på batteriproduksjon i Norge, en fabrikk på 29 GW-timer, og har sikret seg omtrent 17 milliarder kroner i finansiering.
Fabrikken er nå satt på vent i påvente av mer finansiering, fortrinnsvis fra staten.
Trenger 12x mer kapasitet
Nå er riktignok alt større i USA, som sagnet sier, men hvis Amerika og EU skal nå målet om nullutslippsbiler rundt 2035, trenger verden 12 ganger så mye batterikapasitet, eller omtrent 4,8 terawatt-timer totalt.
Dette markedet skal Freyr og Norge ta en liten bit av, men det rumles allerede om ikke planene bør skrinlegges.
Les mer: Axios, Bloomberg (langt), Department of Energy (USA).