Som det første personverntilsynet i EU infører de nå «midlertidig forbud» mot adferden, som å endres innen 4. august for å unngå saftige bøter.
Etter EUs GDPR kan medlemstilsyn ilegge bøter på opp til 4% prosent av den globale omsetningen til en virksomhet som bryter mot loven.
— Største personvernrisikoen på nettet
I følge Datatilsynet blir «brukerne profilert ut fra blant annet informasjon om hvor de befinner seg, hva slags innhold de viser interesse for og hva de legger ut.»
— Den inngripende kommersielle overvåkningen for markedsføringsformål er en av de største personvernrisikoene på Internett i dag, sier sjef for internasjonal seksjon i Datatilsynet, Tobias Judin.
Sporingen og profileringen til Meta vil kunne tegne et «detaljert bilde av den enkeltes privatliv, personlighet og interesser,» skriver tilsynet.
— I tillegg samhandler mange med innhold knyttet til for eksempel helse, politikk og legning, og det er en fare for at også dette indirekte brukes til å tilpasse markedsføring til dem, skriver de videre.
Innrettet seg ikke etter ny dom
Det skal være en nylig avsagt EU-dom om at Meta ikke følger loven i datainnsamlingen sin, også fra andre kilder enn deres egne, som ligger til grunn.
Siden Meta ikke har innrettet seg etter denne dommen, skal vilkårene for en «hastesak» være oppfylt, og Datatilsynet kan da innføre et vedtak over tre måneder, med bøter på 1 millioner kroner om dagen hvis de ikke etterfølger vedtaket.
— Datatilsynets vedtak forbyr ikke Facebook eller Instagram i Norge, sier Tobias Judin, — Formålet er å sikre at innbyggerne kan bruke disse tjenestene på en trygg måte slik at rettighetene deres blir ivaretatt.
Kan samle inn informasjon – med samtykke
Videre sier Datatilsynet at Meta godt kan bruke informasjon om brukerne som de selv har lagt inn på profilen sin, eller markedsføre til de som har gitt gyldig samtykke til dette, men:
— Brukerne må ha tilstrekkelig kontroll over egne data, og sporingen må begrenses, Sier Judin.
Datatilsynet også at «adferdsbasert målretting av politiske annonser i forbindelse med valg er særlig problematisk i et demokratiperspektiv,» som vi allerede har sett i andre land.
Meta insisterer på sin side på at de handler i tråd med EUs lover, i følge NRK:
— Vil vil vurdere det norske Datatilsynets krav. Men dette kommer ikke til å ha en umiddelbar innvirkning på virksomheten vår, skriver Meta-talsmannen Matthew Pollard i en e-post til statskanalen.
Les også: Metas nye Twitter-klone blir ikke tilgjengelig i Norge/EU
Les mer: Datatilsynet: uttalelse, NRK: Større sak