De skriver også at materialet deres er opphavsrettsbeskyttet og ikke kan brukes uten tillatelse, men de går ikke til sak helt enda. Det gjør derimot andre.
—Generative AI-teknologier som er bygget på store språkmodeller skylder deres eksistens til oss, står det i brevet, som er rettet direkte til toppsjefene i OpenAI, Google, Meta, Stability AI, IBM og Microsoft.
Generativ AI er basert på millioner og milliarder av «parametre,» som har bitt hentet inn fra bøker, rapporter, journalistikk og også åpne kilder som er hentet inn fra nettet.
Dette går inn i treningen av en kunstig intelligens, som så senere kan lære seg å «gjette» på tekstinnhold, eller å etterligne stilen til bestemte forfattere.
Etteraper forfatternes verk
—Disse teknologiene etteraper og gulper opp språket vårt, historiene våre, stilen og ideene våre, skriver forfatterne.
De mener at kunstig intelligens har fôret seg på et endeløst måltid av stoffet deres, som har vært gratis, og at det hadde vært et banalt og «ekstremt begrenset» landskap hvis det ikke var for «bidragene» deres.
Videre sier de at gjennomsnittslønnen for skribenter i 2022 var 230 000 kroner, og de er på en synkende trend. Dette blir ikke bedre når kunstige intelligenser kan direkte etterligne skribentenes stil, til en viss grad;
Ødelegger forfatter-yrket
— AI truer med å ødelegge yrket vårt ved å fylle markedet med middelmådige maskinskrevne bøker, fortellinger og journalisme basert på vårt arbeid, skriver forfatterne.
De sier også at mange av verkene som brukes kommer fra piratkilder, som blant annet nevnt av TorrentFreak i anledning et søksmål fra flere andre forfattere.
I følge NPR er brevet et første forsøk på å bli kompensert uten å gå rettens vei.
Juridisk gråsone
— Rettssaker koster enormt med penger, sier Mary Rasenberger, som er sjefen av The Author’s Guild, organisasjonen bak brevet, — De tar veldig lang tid.
Det gjenstår å se helt nøyaktig hvordan kontraktene til forfatterne ser ut, og om de åpner for ting som AI-trening/skraping, eller om dette rett og slett ikke var påtenkt på den tiden.
Forfatterne mener i hvert fall ikke at selskapene som bruker stoffet deres i AI-trening faller inn under «fair use,» som de skjuler seg bak — altså at de skaper nye verk med lite kopiering:
— Den høyt kommersielle bruken argumenterer mot «fair use,» skriver de, og — Ingen rett vil unnskylde å illegalt kopiere kildemateriale som rettferdig bruk.
Brevet kommer også med en del konkrete krav, som at selskapene må hente inn tillatelse for å bruke opphavsrettsbeskyttet materiale, at de må kompensere skribenter for tidligere og nåværende bruk av stoffet deres, og at de må kompensere dem for bruken av verkene deres i svar fra kunstige intelligenser.
Ingen av de adresserte AI-selskapene har villet uttale seg til NPR.
Rettssakene hoper seg opp
Det begynner å hope seg opp med søksmål mot kunstig intellingens-selskaper for tiden, og for det meste dreier det seg om rettighetene til treningsmaterialer.
Blant annet fra komikeren Sarah Silverman, som hevde å blitt piratkopiert, og fra advokatfirmaet Clarkson har åpnet massesøksmål mot både OpenAI og Google, som hevder at de har «stjålet» massive mengder informasjon fra vanlige folk som aldri var tiltenkt bruk i generativ AI.
Les også: Saksøker OpenAI over treningsmateriale til ChatGPT, Hollywood streiker over strømming og AI-rettigheter.
Les mer: Selve brevet, NPR med utfyllende interviuver, TechCrunch.
2 kommentarer til «Forfattere til AI-sjefene: Slutt å bruke stoffet vårt uten tillatelse»
Det er stengt for kommentarer.