Generativ AI brukes stadig mer i valgkampen i USA

Bruken av AI i den amerikanske valgkampen gjør det vanskelig å velge hva man skal tro på. (Bilde: Skjermdump, YouTube.)
Den amerikanske polikeren Ron DeSantis er ikke fremmed for å bruke kunstig intelligens i valgkampen for den republikanske nominasjonen i presidentvalget.

Nå har en alliert valgkampgruppe generert stemmen til Trump i en ny annonse, der han “leser opp” sin egen melding.

Dermed blir det stadig vanskeligere å skille sannhet fra oppspinn, mens AI-genererte bilder og stemmer flommer over skjermen — ikke minst på sosiale medier.

Det er besnærende å kunne få folk til å si hva som helst via generativ AI, og det er akkurat det valgkampgruppen har gjort.

«Trump» leser sin egen melding
De har fått «Trump» til å lese opp sin egen melding fra plattformen Truth Social, som også er eid av den ekte Trump:

Meldingen som blir lest opp høres heller ikke særlig autentisk ut, og har litt feil intonasjon her og der, men mange kan likevel la seg lure.

… og omfavner Anthony Fauci
Generativ AI gjør det også mulig å enkelt og effektivt lage bilder av kjente personer i kompromitterende situasjoner, og akkurat dette det ble også gjort av av en DeSantis-alliert gruppe i juni i år.

Da slapp de en video med bilder der Trump omfavner Anthony Fauci, covid-tsaren som ble en kontroversiell figur blant vaksinemotstandere og andre på ytre høyrefløy i amerikansk politikk under pandemien.

Denne videoen ble derimot raskt oppdaget og flagget med en advarsel på Twitter om at den brukte generativ AI.

Tidligere har disse grupperingene redigert inn jagerfly-overflyvninger over et valgmøte fra DeSantis.

Dommedagsprofetier om Biden-serier
Den første gangen generativ Ai ble brukt i valgkampsammenheng fra en offisiell aktør, var da det republikanske partiet brukte AI til å produsere en hel, dystopisk reklamefilm om hva de mente ville skje hvis president Joe Biden vinner valgkampen:

Denne ble imidlertid merket med ordene «Bygget i sin helhet av AI-bilder,» slik at seerne ville være klar over at dette faktisk er kunstige bilder.

Har foreslått lover
Etter denne videoen ble det ropt varsku blant polikere om at generativ AI kunne lure, og bringe falsk informasjon eller bilder for å påvirke de som ser på.

Den gangen ble det også fremmet et lovforslag i den amerikanske kongressen om at AI-generert innhold må merkes for å beskytte forbrukerne mot falsk informasjon.

Det var mai, og det har ikke skjedd stort siden, men kongressen er kontrollert av republikanerne, og forslaget ser dødt ut.

Det som derimot florerer er AI-generert innhold og “deepfakes” fra uoffisielle kilder, grupperinger og enkeltpersoner, som er nok til at blant andre Bill Gates har rykket ut og advart om at dette kan undergrave valget.

Les mer: Politico om AI-stemmen, Washington Post om AI-valget, Bill Gates sin advarsel.