Gizmodo og Kotaku skal «teste» AI-generert innhold

Gizmodo gir sparken til flere ansatte og tester ut kunstig intelligens. Fagforeningen ser en sammenheng. Bilde: Jim Cooke (Gizmodo)
Selskapet bak de to populære nettsidene når 100 millioner brukere i måneden, og skal nå få kunstig intelligens til å skrive artikler.

Fagforeningen og flere av de ansatte regerer på sin side med frykt og harme, både for nedbemanninger — og ikke minst for kvaliteten på innholdet.

Begrenset test er nok til å skremme
Sjefen for eierselskapet G/O Media, som blant annet også eier The Onion, Merrill Brown, kom inn i 2019 og siden da har de gått gjennom flere nedbemanninger.

Nå annonserer de en «begrenset test» av AI-generert innhold, melder Futurism.

— Vi er både et ledende teknologiselskap og en redaksjonell organisasjon, skriver han i en e-post til de ansatte, — Så det er helt passende, og faktisk vårt ansvar, å gjøre det vi kan for å utvikle AI-initiativer tidlig i evolusjonen av teknologien.

Han sier videre at andre medieselskaper også gjør det samme, og at «dagens generative AI har tatt kapasiteten til nye nivåer av kreativitet og produktivitet.»

-Forferdet av nyheten
Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Generativ kunstig intelligens er full av feil og mangler, og folk er redde for at selskapet skal sparke enda flere medarbeidere mens de blir erstattet av en dårligere form for innhold.

— VI er forferdet av denne nyheten, sier fagforeningen i en uttalelse på Twitter. — Det harde arbeidet til journalister kan ikke bli erstattet av upålitelige AI-programmer mest kjent for å skape falskheter og for å plagiere arbeidet til ekte skribenter, heter det der.

– Å introdusere datagenerert søppel undergraver evnen vår til å gjøre jobbene våre, tærer ut tilliten til oss som journalister, ødelegger merkevarene våre, og truer jobbene våre, fortsetter de.

Det er ikke den første gangen dette har blitt utprøvd. Både CNet, Buzzfeed og (Business) Insider har hatt varierende suksess med generert innhold.

Buzzfeed sa opp nyhetsdivisjonen
Buzzfeed sa opp hele nyhetsdivisjonen sin i april og satset på AI-generte quizzer, i et forsøk på bringe lettere og mer morsomme saker til nettet enn bare kjedelige og deprimerende nyheter.

Etterpå har det dukket opp flere reisesaker som er optimert for søkeord og skrevet av AI, ofte med forbausende likheter. De har også en oppskriftsgenerator og chatbot som kan lage at mat av det du har i kjøleskapet.

Selv sier de at folk bruker 40% mer tid på quizzene med AI, mens aksjekursen er nær halvert siden de annonserte at de skulle bruke det.

CNet måtte innrømme feil
CNet satset på generativ AI ganske tidlig, men måtte innse at artiklene var fulle av feil — og 41 av 77 saker måtte rettes opp i ettertid. Det var i januar.

I juni implementerte de en ny strategi — om at ingen saker på nettsidene deres skulle være produsert av kunstig intelligens alene. Fra da av skulle de ha journalister til å gjennomgå sakene, og ingen produkttester skal være skrevet av en generativ AI.

Insider prøver fornuft med AI
Også Insider, tidligere Business Insider, som har 88 millioner månedlige lesere, har bestemt seg for å bruke AI til finne frem til «søkeoptimaliserte overskrifter og tips til historier».

Der sier de at det er journalisten som er ansvarlig for innholdet skrevet av ChatGPT — som vil si at det må sjekkes for nøyaktighet og kvalitet:

— Ingenting av det vi publiserer skal være unntatt godkjenningen til en nøyaktig og faktasjekkende menneskelig redaktør, sa ansvarlig redaktør Nicholas Carlson til Axios i april.

Også der sa de opp 10% av arbeidsstyrken kort tid etterpå.

Les også: Artister i harnisk etter at filmstudio brukte kunstig intelligens

Les mer: Futurism.