YouTube stanser enkelte avspillinger med reklameblokkering

YouTube blokkerer brukere med reklameblokkering.
Denne plakaten har mange brukere møtt siden onsdag. (Bilde: Personlig, på reddit.)
Videosiden «kjører et lite, globalt eksperiment» med å nekte avspilling etter tre videoer for de som blokkerer reklame.

De som blir dekket av eksperimentet, får opp en en advarselsplakat der man blir bedt om å hvitliste Youtube, fjerne adblockeren, eller starte et abonnement på YouTube Premium.

Ikke særlig utbredt i Norge
Et lite test i formiddag viser at dette «eksperimentet» ikke er særlig utbredt i Norge enda, men det er ikke uvanlig at utgivere som YouTube kjører tester på en liten del av brukerne sine før det rulles ut til alle senere.

Etter at blokkeringen først ble oppdaget på reddit, har det kommet stadig flere skjermbilder og kommentarer, der de fleste synes det burde være helt greit å blokkere reklame, spesielt siden det i det siste har kommet stadig mer og lengre reklamer på videoene deres.

Skal kun gjelde «ekstreme tilfeller»
Selv sier YouTube til Bleeping Computer at de bare vil avgrense avspilling i «ekstreme tilfeller.»

— Vi tar deaktivering av avspillinger veldig alvorlig, og vil bare gjøre det hvis brukerne overser gjentatte forespørsler om å tillate reklamer på YouTube, sier de i en uttalelse.

— Ikke noe nytt i å detektere reklameblokkering
Selskapet ville ikke si hvor mange som er berørt av dette «eksperimentet,» eller hvilke regioner det gjelder, så vi vet lite om hvor omfattende det er, eller om det vil gjelde aller brukerne på et tidspunkt i fremtiden.

— Deteksjon av reklameblokkering er ikke noe nytt, og andre utgivere ber brukerne sine regelmessig om å slå dem av, skal YouTube ha sagt i mai.

YouTube Premium koster 69 kroner i måneden, og da slipper man reklamer, samtidig som innholdsprodusentene får penger for innholdet sitt.

Reklameomsetningen til YouTube sank med 2,6% prosent i første kvartal 2023.

Les mer: Bleeping Computer, Engadget, /r/Youtube.