Metas nye Twitter-klone blir ikke tilgjengelig i Norge/EU

Soper opp for mye data; Threads bryter personvernlover i EU. (Bilde: Skjermdump, App Store.)
Den mye omtalte, og nesten perfekt betimelige “Threads”-appen blir blokkert i EU.

Appen dukker ikke opp i flere europeiske versjoner av App Store, i følge Bloomberg, og den vises heller ikke i Norge.

Gratisappen soper opp informasjon om livet ditt fra Instagram, om handlingsmønster og reklamer, og sveiper samtidig opp data fra mobilen din om helse, finanser, nettlesing, plassering, innkjøp, kontakter og søkehistorie — for å nevne noe, melder Independent.ie.

Det var ikke uventet at Meta ville bruke Threads til datainnsamling, i et så stort omfang at det blir en personvernsfelle av de helt store.

Irland setter ned foten
Irlands «Data Protection Commission» har derimot satt ned foten for denne typen datainnsamling og deling, som gjør at appen ikke blir tilgjengelig i EU, hvor det er langt sterkere personvernlover enn i USA og Storbritannia, der den blir lansert i morgen.

Det er for eksempel forbudt for WhatsApp å bruke data fra Facebook og Instagram i EU, selv om de er eid av samme selskap — og dette gjelder altså også for Threads.

Det virker som om Meta er klar over disse lovene, og har valgt selv å ikke lansere i EU, ettersom selve poenget med appen ser ut til å være integrasjonen med Instagram.

Kommer på opportunt tidspunkt
Threads kommer uansett på et veldig opportunt tidspunkt, etter at Twitter begrenset antallet meldinger man kan se per dag, og varlset at TweetDeck blir en abonnementstjeneste for Twitter Blue om tretti dager.

Dette førte blant annet til «rekordstor trafikk» hos nykommer-konkurrenten BlueSky, og Twitter-alternativet Mastodon noterte 110 000 nye brukere de siste dagene.

Det er fortsatt et godt stykke unna kritisk masse, og Twitter selv, som har 450 millioner månedlige brukere.

Forhåndsvisninger på nettet
Du kan se litt av hvordan Threads vil se ut på Apples App Store, der det er en forhåndsvisning.

Meta/Instagram har også lagt ut en web-versjon av Threads rett før lanseringen, men innholdet på Threads.net ser ut som om det er tatt ned igjen.

Selve appen ser ut som en ren kopi av Twitter, men den gjør det lettere å komme i gang med å importere kontakter og de du følger fra nettopp Instagram.

Lanserte på 6. juli
Oppdatert: Nå er appen lansert, og den fikk 10 millioner brukere på syv timer. Den er ikke tilgjengelig i Norge.

Hvis du har adressen til en person, kan du følge med på dem via Threads.net-adressen på nettet, som for eksempel Mark Zuckerberg eller Instagram-sjef Adam Mosseri.

Hvis du prøve å interagere med web-grensesnittet, får du imidlertid beskjed om at tjenesten ikke lansert i “ditt område” enda. The Verge har en oversiktsside om appen fra USA.

Les mer: Independent.ie, Bloomberg, generelt fra BBC.

En kommentar til «Metas nye Twitter-klone blir ikke tilgjengelig i Norge/EU»

Det er stengt for kommentarer.