Hollywood streiker over strømming og AI-rettigheter

I den siste Indiana Jones-filmen brukes kunstig intelligens til å forynge Harrison Ford. Det du ser på skjermen er kunstig. (Bilde: Disney/via Variety.)
Fremveksten av kunstig intelligens har gjort det mulig å scanne inn skuespillere og bruke “likheten” deres i fremtidige produksjoner — og dette vil de ha beskyttelse mot.

Markedet har også endret seg dramatisk mot strømming av innhold de siste årene, og nå krever skuespillerne bedre betaling for populære produksjoner på for eksempel Netflix.

Etter brudd i forhandlingene i går kveld om akkurat disse tingene, blir nå skuespillerne med skribentene i en storstreik i USA, for første gang siden 1960.

— Kunstig intelligens er en ekstensiell trussel for kreative yrker, og alle skuespillere og artister fortjener beskyttelse mot å få identiteten og talentet deres utnyttet uten samtykke og betaling, sier fagforeningen SAG-AFTRA, som representerer 160 000 skuespillere og artister i filmbransjen, i følge Variety.

Får ikke del i strømmingsinntekter
Forhandlingene skal ha møtt en murvegg i filmstudioene etter en stund med positive samtaler, når det kom til helt sentrale spørsmål for skuespillerne.

De ønsker seg blant annet en ny formel for å beregne suksessen til strømming av innhold, noe studioene ikke en gang gir innsikt i.

Pengene fra visninger på strømmeplattformer som Netlifx går med andre ord rett i lomma til studioene, mens skuespillerne ikke en gang vet hvordan det går.

Blir utnyttet av generativ AI
Kunstig intelligens er derimot viktigst for skuespillerne, som frykter kontrakter der «likheten» deres blir scannet inn og gjenbrukt — akkurat som mange stemmeskuespillere allerede har opplevd.

Disse har fått stemmene sine syntetisert med evighetslisenser, mistet jobber, og dukket opp i kunstige intelligenser. Nå står skuespillerne for tur, og de er i harnisk over hva studioen foreslo:

— Forslaget vi fikk i går var at bakgrunnsartister skal kunne bli scannet mot én dags betaling, og at selskapene skal eie denne innscanningen, bildet deres, likheten deres, og skal kunne bruke dette i en evighet på alle prosjektene de ønsker, uten samtykke og uten kompensasjon, sa sjefsforhandler Duncan Crabtree-Ireland i natt, i følge The Verge.

Et eksempel på dette er den siste Indiana Jones-filmen, der kunstig intelligens brukes til å forynge Harrison Ford, et prosjekt som riktignok krevde å trene opp en generativ AI, brukte hundre artister og tok tre år å lage.

Krever «transformativ» avtale
Under forhandlingene kom det også frem at medlemmene fra SAG-AFTRA så dette som nettopp en ekstensiell trussel, der to tusen medlemmer signerte et brev der de ba forhandlerne forkaste alle forslag som ikke var «transformative.»

— Hvis vi ikke står oppreist nå, kommer vi alle til å være i fare, sier fagforeningspresidenten Fran Drescher i natt, i følge Variety, — Vi kommer alle til å risikere å bli erstattet av maskiner.

Skuespillerne er dermed i streik, og foruten å legge ned arbeidet skal de ikke møte opp på premierer, gjøre intervjuer for ferdig arbeid, gå på prisutdelinger, filmfestivaler eller å promotere prosjekter på sosiale medier.

Les også: Artister i harnisk etter at filmstudio brukte kunstig intelligens, Gizmodo og Kotaku skal «teste» AI-generert innhold.

Les mer: Variety: Forhandlingsbrudd, Variety: Streik, The Verge.

En kommentar til «Hollywood streiker over strømming og AI-rettigheter»

Det er stengt for kommentarer.