— Kan ha digital superintelligens om 5-6 år

Musk er ingen nybegynner i AI-bansjen, og startet blant annet opp OpenAI i 2015. (Bilde: X.ai.)
Elon Musk har lansert X.ai, et kunstig intelligens-selskap, og har noen tanker om prosjektet.

Dagens annonsering kommer etter langt tids AI-forskning blant annet hos Tesla for lage autopiloten deres, og selskapet samler folk med ekspertise fra OpenAI, Googles DeepMind, Microsoft Research, Tesla, og et par forskere.

Formålet skal være å «forstå universets sanne natur.»

Musk sier også at kunstig intelligens snart er smartere enn mennesker, etter å selv ha deltatt i både OpenAIs og Teslas forsøk.

Skal bli smartere enn mennesker
— Definisjonen av en digital superintelligens er at den er smartere enn noe menneske, på hva som helst, sa han i en Twitter Spaces-chat, men — Den er ikke nødvigvis smartere enn summen av menneskeheten, det er en høyere terskel.

— Jeg tror dette er fem eller seks år unna, la han til.

“Superintelligens” er bare et fancy ord for Allmen Generell Intelligens, noe som Altman i OpenAI har sagt er årevis unna.

Musk har lenge advart om konsekvensene av kunstig intelligens, og sa i 2018 at dette kan være «farligere enn atomvåpen», og skrev under på det berømte brevet fra forskere og entreprenører som advarte mot AI i mars 2023.

Nå har han altså bestemt seg for å starte opp i samme bransje, etter månedsvis med rykter om en AI-satsing.

Formålet med å lage sin egen kunstige intelligens skal blant annet være å bygge moralitet direkte inn i den, skriver Reuters. Han sikter også høyt med hva han vil bruke AI til:

En skikkelig utfordring for AI?
— Hvis jeg forsøkte å forstå universets sanne natur, er det egentlig det beste formålet jeg kan komme opp med fra et AI-sikkerhetsstandpunkt, skal han ha sagt, og at:

— Den [kunstige intelligensen] kommer til å bli pro-menneskehet fra det standpunktet av menneskeheten er mye mer interessent enn alternativet.

Grunnla OpenAI
Han er heller ingen nykommer i AI-bransjen.

Musk var en av grunnleggerne av OpenAI i 2015, som da var ment som en åpen forskningsinstitusjon som skulle dele kunnskap, men ble presset ut av styret i 2018, og selskapet gikk i da stedet til Microsoft for å hente kapital og ekspertise.

Noen år senere lanserte OpenAI ChatGPT som en nå kommersiell enhet, inngikk i et enda tettere samarbeide med Microsoft, og resten av historien er kjent.

Kort tid etter stoppet Musks Twitter OpenAI fra å få tilgang til Twitters arkiver, som en er digital gullgruve av treningsmateriale for en kunstig intelligens.

—OpenAi ble startet som et selskap med åpen kildekode og ikke-for-profitt, skrev han i desember 2022, og la til— Ingen av disse er tilfellet i dag.

Når det eventuelt kommer noe produkt ut av dette, er ukjent. Det tok OpenAI syv år fra grunnleggelsen til ChatGPT kom ut, men i dag er mye av infrastrukturen og maskinvaren moden, så det kan ta noe kortere tid.

Les mer: X.ai (hjemmeside), Reuters, The Hill, Semafor.