«Rystende:» Google tilbyr kunstig intelligens for journalister

Google har en dinosaur på campus, kanskje som et varsel om fremtiden? (Bilde: Google.)
Googles «ansvarlige» Genesis-AI skal hjelpe journalister ved å «forbedre arbeidet og produktiviteten,» sier de i møter med avisbransjen.

Der blir de møtt med delvis vantro, og synspunkter om at Google ser ut til å «ta innsatsen som inngår i å produsere nøyaktige og kreative nyhetssaker for gitt,» i følge anonyme kilder som har blitt brifet om planene.

Verktøyet skal kunne ta fakta om saker og aktuelle hendelser og deretter spytte ut nyhetsartikler om disse, skriver New York Times,

I tidlig stadie
Genesis skal være i de «tidligste stadiene av å utforske ideer,» i følge Reuters, der en Google-talsmann sier at:

— Disse verktøyene er ganske enkelt ikke tiltenkt å erstatte den kritiske rollen som journalister har i å rapportere, skape og faktasjekke artiklene deres.

Mange bruker alt AI
Mange nettsider har for lengst begynt å eksperimentere med kunstig intelligens, med varierende suksess, blant annet for så skrive lister, quizzer og til og med reisereportasjer.

Felles for disse er at de inneholder feil og mangler, og ser ut til å være skrevet over samme mal — som vil si at de inneholder likheter og formulaisk innhold.

Erfaringen fra disse eksperimentene ser ut til å være at det må være redaksjonell kontroll og faktasjekking av alt innhold som publiseres med hjelp av AI, selv om blant andre eierne til Gizmodo har fått mersmak.

Dette har Google fått med seg, og sier at Gemini bare skal «assistere journalister med alternativer for overskrifter eller forskjellige skrivestiler.»

— Målet vårt er å gi journalister valget om å bruke disse kommende teknologiene for å forbedre arbeidet deres, sier Google-talskvinne Jenn Crider, i følge The Verge.

Har kontaktet flere medier
Google skal i følge anonyme kilder til New York Times hatt møter med The Times, The Washington Post og Wall Street Journal, der noen har kalt teknologien og forslaget «rystende,» mens andre ser den som en slags personlig assistent.

For en ukes tid siden ble det også kjent at det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press har inngått en avtale med OpenAI der de leier ut arkivet sitt til OpenAi i bytte mot penger og «ekspertise,» som vil si at også de vurderer/tester kunstig intelligens.

I mars i år begynte dessuten norske VG å bruke ChatGPT til å lage oppsummeringer av artikler, også der med varierende hell. Også NRK har i det siste postet oppsummeringer fra OpenAI.

Les også: En oversikt over AI-forsøk i amerikansk media.

Les mer: New York Times: Briefet av Google, Reuters: Nyhetsmelding, The Verge: Uttalelse fra Google.

En kommentar til ««Rystende:» Google tilbyr kunstig intelligens for journalister»

Det er stengt for kommentarer.