Amerikansk domstol avviser opphavsrett til rene AI-verk

Dommen setter døren på gløtt for generativ AI med menneskelig innblanding. (Bilde: Marco Verch, CC BY 2.0.)
Kunsteriske verk må ha betydelig menneskelig innflytelse hvis de skal beskyttes av opphavsretten, sier en nylig dom i USA.

Saken sto mellom Stephen Thaler og U.S. Copyright Office om bildet «A Recent Entrance to Paradise,» som ble nektet opphavsrettsbeskyttelse av sistnevnte i 2018.

Dette bildet ble laget helt og holdent av en «autonom data-algoritme som kjørte på en maskin,» altså en kunstig intelligens, og ble skapt uten menneskelig innblanding, forteller Reuters.

Uten menneskelig kreativitet
Thaler mente at verket var originalt og kvalifiserte til beskyttelse til skaperen av algoritmen/AI-en, men dette altså avvist på grunn av manglende menneskelig kreativitet, i følge The Hollywood Reporter.

Dette vedtaket har nå blitt opprettholdt av en føderal dommer, som blant annet skrev at «Menneskelig forfatterskap er selve forutsetningen for opphavsrett,» skriver The Verge.

— Utførelsen av menneskelig kreativitet — og hvordan man best kan oppfordre menneskelige individer til å delta i denne, og dermed å beskytte vitenskap og nyttig kunst, var sentral i amerikansk opphavsrett helt fra begynnelsen, heter det videre.

Loven skal følge med i tiden
Samtidig sier dommeren at loven er «designet for å følge tidsånden,» og at menneskelige verk kan beskyttes av opphavsretten «selv når kreativiteten er kanalisert gjennom nye verktøy eller nye medier.»

Dette er både gode og dårlige nyheter for kreative yrker, som for tiden er i streik i Hollywood over blant annet AI-bruk, for det betyr at rene verk fra kunstige intelligenser ikke kan beskyttes.

Derimot vil dommen antakelig også bety at loven kan strekkes til å beskytte kreative verk laget med betydelig menneskelig innblanding, som for eksempel å skrive detaljerte «promts» i bilde/video/tekst-generatorer, men den svarer ikke på hvor langt man må gå.

Flere rettssaker på vei
Selve genereringen av svar, bilder og videoer er på den andre siden basert på innhentet innhold fra kreative yrker og personer — og dermed blir det nok et opphavsrettsspørsmål om disse AI-ene «eier» innholdet de bruker i produktene sine. Det er flere rettssaker om dette allerede.

Vedtaket kan antakelig også leses som at dommeren ville beskyttet ting som åpningssekvensen til «Secret Invasion», eller foryngelsen av Harrison Ford, som begge ble laget med hjelp fra kunstige intelligenser, men med betydelig kreativ innsats fra mennesker.

Så svaret på om generative AI-produkter kan beskyttes av opphavsrett er langt fra over med dette, og Thaler har allerede varslet en anke.

Les også: Opphavsrett

Les mer: Selve dommen, Selve bildet, The Hollywood Reporter: Rapport, The Verge: Rapport, Reuters: Rapport.

En kommentar til «Amerikansk domstol avviser opphavsrett til rene AI-verk»

Det er stengt for kommentarer.