ChatGPT: Nå kommer papireksamen tilbake

Amerikanske universiteter forbereder seg på et studieår med ChatGPT.
Amerikanske universiteter planlegger «middelalderske metoder» i kampen mot ChatGPT (Bilde: Wesley Fryer, CC BY 2.0.)
Mange amerikanske universiteter går tilbake til håndskrevne og muntlige eksamener og tester i kampen mot generativ AI.

— De kan generere AI-tekst i notatene så mye de vil hele dagen, men når de må snakke om det, er det en helt annen sak, sier Christopher Bartel, en filosofiprofessor hos Appalachian State University til Insider.

GPT-sikre studier
Alt fra amanuensiser til professorer over hele USA planlegger nå neste studieår, og hovedutfordringen deres er hva de skal gjøre med generativ AI.

Formålet deres er å gjøre studiene deres «ChatGPT-sikre,» skriver Associated Press.

Dette innebærer stort sett en retur til mer analoge formater, der «juksing» med generativ AI ikke har den samme fordelen — som for eksempel muntlige og skriftlige tester.

— Det er nesten umulig å bruke en AI-detektor, de er ikke pålitelige nok, sier Stephanie Laggini Fiore, viseprovost ved Temple University. — Derfor er det veldig vanskelig å oppdage AI med mindre studenten tilstår.

Prøver andre typer oppgaver
Én løsning kan være mer personlige oppgaver, der studentene skal skrive om seg selv og egne erfaringer, som naturlig nok ikke kan bli skrevet av en AI.

En annen er å gi ut oppdrag som inneholder feil eller mangler, og å få studentene til å oppdage dette.

En tredje løsning kan være gi oppgaver som ikke er så bredt dekket at generativ AI kan skrive en kjapp oppsummering, altså om emner som er helt nye eller ikke har et stort fotavtrykk på Internett.

Men «det kommer til å være et stort skifte tilbake til papirbaserte tester» sier Bonnie MacKellar, IT-professor hos St. John’s University i New York, til AP.

Kommer deteksjon snart?
Selv sier OpenAI, selskapet bak ChatGPT, at «reglene våre er at brukerne skal være ærlige når de bruker kreative verktøy som ChatGPT,» og at «vi er allerede i gang med å utvikle løsninger for å hjelpe med å identifisere tekst generert av dette systemet.»

Det sa de i januar til Insider, men ingenting har kommet enda.

Den 20. juli ble AI-detektoren til OpenAI stengt ned, visstnok fordi den var for unøyaktig.

To dager etterpå lovet OpenAI og andre selskaper AI skal vannmerkes, og at de skulle «utvikle robuste mekanismer slik at brukerne vet når innhold er AI-generert.»

Det gjenstår å se når disse mekanismene eventuelt kommer til markedet, og i mellomtiden ser det ut som om i hvert fall mange amerikanske studenter må gå tilbake til penn og papir.

Les også: Nå skal AI-innhold identifiseres, vannmerkes

Les mer: Insider: Kreative metoder mot ChatGPT, AP: Universiteter i krisemodus

En kommentar til «ChatGPT: Nå kommer papireksamen tilbake»

Det er stengt for kommentarer.