Kunstig intelligens fløy jagerfly-drone i tre timer

Billige og raskt utviklede AI-droner kan være fremtiden til det amerikanske luftvåpenet. Her er XQ-58A Valkyrie. (Bilde: AFRL.)
Det amerikanske luftvåpenet har brukt kunstig intelligens for å kontrollere en følgedrone til jagerflyene sine, et halvt år etter at de gjorde det samme med en F16.

Den nye dronen til USA er designet og produsert på bare to og et halvt år, og er laget for å være en billig, lett erstattelig maskin som kan slippe våpen, gjøre rekognosering, eller fungere i en dronesverm.

Poenget med disse følgeflyene er at de skal være billigere og enklere å bruke enn rådyre, bemannede jagerfly.

Ubemannede AI-droner for fremtiden
På den 25. juli ble nå en XQ-58A Valkyrie testet som en autonom drone styrt helt og holdent av kunstig intelligens, og det virket.

Dronen tok av og fløy i tre timer og løste «et utfordrende problem,» uten at flyvåpenet gir videre detaljer.

— Dette demonstrerte den første flyvningen av en maskinlærings-oppptrent kunstig intelligens-algoritme, sier Air Force Research Laboratory i en pressemelding.

— Oppdraget beviste et multisystems rammeverk på et AI/ML [kunstig intelligens og maskinlæring]-kontrollert ubemannet fly, sier oberst Tucker Hamilton, som er test- og operasjonssjef for kunstig intelligens i det Amerikanske flyvåpenet.

Trent på millioner av timer
AI-en som fløy Valkyrie-maskinen skal være trent opp på millioner av timer av trening i simulasjoner, og data fra flyvninger av X-62 Vista-flyet, som var det første flyet som fløy i 17 timer på kunstig intelligens i februar, og brukes som en testplattform for ubemannet flyving.

— Dene flyvningen markerer offisielt muligheten til å utvikle AI/ML-agenter som kan utføre moderne luft-til-luft og luft-til-overflate-ferdigheter som umiddelbart kan overføres til andre autonomi-programmer, sier Oberst Hamilton.

Valkyrie og kunstig intelligens-flyvning er en del av det nylige Skyborg-programmet til luftvåpenet, som skal produsere billige, erstattelige droner som kan følge og styres av jagerfly i kampsoner, som vil gjøre det lettere å oppnå luftdominans.

Kritisk element for fremtiden
— AI vil være et kritisk element for fremtidens kriger, og for hastigheten vi kommer til å ha for å forstå det operasjonelle bildet og treffe beslutninger, sier brigadiergeneral Scott Cain, kommandanten for Air Force Research Laboratory.

—AI, autonome operasjoner, og menneske-maskin-partnerskap fortsetter å utvikle seg i en hastighet uten sidestykke, sier han videre. — Vi trenger den kombinerte styrken til staten, akademia og industrien for å holde tritt.

Kunstig intelligens i krigføring er til tider kontroversielt, ettersom folk frykter «drapsroboter» som kan drepe uten menneskelig kontroll, og dette har blant andre EU lagt ned forbud mot. USA har også retningslinjer mot dette, men ikke noe konkret forbud, enda.

Les også: — Om 10-15 år er en tredel av militæret robotisk.

Les mer: AFRL: pressemelding (med video), Wikipedia: XQ-58A Valkyrie, AFRL: Skyborg.

En kommentar til «Kunstig intelligens fløy jagerfly-drone i tre timer»

Det er stengt for kommentarer.