Nå er forhandlingene over, og The Times vurderer i følge anonyme kilder nøye om de skal gå til sak over brudd på opphavsretten, skriver NPR.
Problemet er at ChatGPT har sopet opp hele arkivet — og alt som publiseres — på NYT.com og bruker det som innhold til svar hos den generative AIen uten tillatelse.
Direkte konkurrent for klikk
Dette kan gjøre at færre ønsker å klikke seg videre til NYT sin hjemmeside, og fører til at færre kommer frem til innholdet deres via søk, ettersom det blir oppsummert av chatboten.
ChatGPT og Bing Chat er med andre ord direkte konkurrenter til NYT sin nettside, og kopierer innholdet deres for å få en fordel i markedet.
Dette kan dekkes av en nylig dom i USAs høyesterett i den såkalte Andy Warhol-saken, der Andy Warhol Foundation ble dømt for å kopiere et fotografi som konkurrerte om publisering mot orginalen.
— Det må være en rettferdig utveksling av verdier for innholdet som allerede har blitt brukt, og for innholdet som vil bli brukt i fortsettelsen av å trene modellene, skal New York Times-direktøren Meredith Kopit Levien ha sagt tidligere, i følge følge NPR.
Nekter videre tilgang
Samtidig har de nye brukervilkårene på nettsiden NYT.com lagt ned forbud mot å bruke innholdet deres i treningen av AI-systemer — og truer med bøter og søksmål hvis noen bryter mot dette, skriver Adweek.
Dette har gjort at ChatGPT-fronten Bing Chat nå nekter å for eksempel oppsummere artikler fra NYTimes, og returnerer en feilmelding når man forsøker.
Men artiklene fra NYT finnes fortsatt i arkivet, og brukes til å generere innhold.
1,5 millioner per lovbrudd
Rettssaken som advokatene til NYT vurderer kan føre til bøter på 1,5 millioner kroner per brudd på opphavsretten, i følge NPR, og kan gjøre at OpenAI må slette alle artiklene fra NYT i språkmodellen deres.
Dette kan bli til enorme bøter når man legger sammen alle artiklene som har blitt brukt i modellen, tatt i betraktning at NYT produserer flere hundre artikler om dagen.
Vil hevde «Fair Use»
OpenAI kan på sin side hevde «Fair Use,» et konsept i amerikansk rett der man kan kopiere innhold hvis det skaper et nytt, originalt verk som ikke konkurrerer mot orginalen.
Dette ble blant annet brukt da Google lagde digitale kopier av millioner av bøker til en database, der USAs høyesterett fant at de ikke konkurrerte direkte mot disse bøkene og at kopieringen var greit.
Den rettsaken tok nesten ti år å gjennomføre, som gir et hint om hva som kan vente.
Søksmål på rekke og rad
Det er flere enn NYT som har reagert på kunstige intelligenser som soper opp data uten tillatelse.
Blant annet har 8 500 forfattere i fagforeningen «The Authors Guild» skrevet brev til AI-lederne der de ber om både kompensasjon ved bruk av innholdet deres, og tillatelse til å bruke det.
Samtidig har bildebyrået Getty Images saksøkt Stable Diffusion for å bruke av bildene deres i treningsdata — der man fortsatt kan se vannmerkene i bildene til modellen.
Det er også flere massesøksmål på gang, der advokatbyrået Clarkson har gått til sak på vegne av vanlige Internett-brukere som har fått innholdet sitt innlemmet i treningen av AI-er.
Henger som et sverd
Skulle NYT velge gå til sak over innholdet sitt, blir det den første virkelig store testen av om kunstige intelligenser faktisk har rettighetene til innholdet de «gir ut» via generative AIer, og de kan bli etterfulgt at mange andre;
— Opphavsretten er et sverd som kommer til å henge over hodene til AI-selskapene i årevis hvis de ikke finner ut av hvordan de kan forhandle frem en løsning, sier Daniel Gervais, en av sjefene for opphavsrett hos Vanderbilt University, som studerer kunstige intelligenser, til NPR.
Les mer: Brev fra forfattere, Getty saksøker, Massesøksmål mot OpenAI.
Les også: NPR: vurderer søksmål, Adweek: Nye bruksvilkår på NYT.com, Ars Technica: Bakgrunn.
En kommentar til «Også New York Times vurderer søksmål mot OpenAI»
Det er stengt for kommentarer.