Eskplosiv vekst for Nvidias kunstig intelligens-brikker

Selger som varmt hvetebrød. Denne H100-brikken driver verdensmarkedet for AI-maskinvare, og Nvidia tjener milliarder. (Bilde: Nvidia.)
Selskapet er allerde en børsfavoritt på grunn av boomen i kunstig intelligens, som de lager maskinvaren for, men kvartalsresultatene i natt blåste forventningen av skaftet.

«Alle» skal ha sin egen generative AI, og vi må nesten ta frem tigangeneren for å sammenligne fortjenelsten med tidligere år.

Ingenting vil bli det samme som før, skal man tro Nvidia ved presentasjonen av tallene.

— Hele verden i bevegelse
— En ny epoke i databehandling har begynt, proklamerer Nvidia-sjef «Jensen» Huang, i forbindelse med resultatene fra andre kvartal.

— Selskaper over hele verden er i bevegelse fra generell til akselerert databehandling og generativ kunstig intelligens.

Nvidia har blitt en essensiell del av AI-markedet, og lager brikkene og plattformene som de fleste datasentrene nå ønsker å bruke til å drive kunstige intelligenser på.

For eksempel ChatGPT ble trent opp på en superdatamaskin hos Microsoft som inneholdt 10 000 Nvidia-brikker, og de brukes også i hopetall av Amazons AWS og Google Cloud.

Må tredoble produksjonen
H100-brikken og grafikkprosessorer generelt er så ettertraktet at Microsoft og OpenAI ikke får tak i nok, og Nvidia har sagt at de skal tredoble produksjonen.

Samtidig har nylig den amerikanske regjeringen begrenset eksport til Kina, av de mest avanserte brikkene, selv om det ikke har gjort stort med etterspørselen.

Selger som aldri før
Nvidia-prosessorer selger altså som varmt hvetebrød over alt, og de har praktisk talt ingen konkurrenter — utenom noen planlagte brikker fra AMD.

— Konkurransen er i gang for å innføre generativ AI, sier Huang videre.

Selskapet omsatte for 135 milliarder kroner i andre kvartal 2023, opp 88 prosent mot forrige kvartal, og 101 prosent mot fjoråret.

Av denne omsetningen var 61,8 milliarder kroner ren profitt, sammenlignet med 6,65 milliarder kroner i samme periode i for. Dette er nesten ti ganger så mye.

Grafikkort lite i sammenligning
Spesielt datasentet-segmentet hos Nvidia, som leverer AI-kapsitet, økte omsetningen i andre kvartal til 103 milliarder kroner, opp 171 prosent — altså mer enn dobbelt så mye som forrige år.

Til sammenligning omsatte det Nvidia er mest kjent for — altså grafikkort — for 25 milliarder kroner, som er småtterier sammenlignet med gullåren de har funnet i å lage brikker for generativ AI.

De regner med en økning til 160 milliarder kroner i omsetning igjen i tredje kvartal, som overrasket markedet med langt sterkere vekst enn ventet.

Marked på billioner
Huang er uendelig positiv når det kommer utsiktene for inntjening fremover, og ser ingen grunn til at AI-revolusjonen skal bremse opp:

— Verden har noe rundt 10 000 milliarder kroner installert i datasentre i skyen, sa han i følge TechCrunch da de offentliggjorde tallene. — Og disse billionene av datasenter-kronene er inne i en overgang til akselerert databehandling og generativ AI.

— Dette er ikke en kortsiktig sak. Dette er en langsiktig industriell overgang, sa Huang I følge MarketWatch.

Nvidia-kursen gikk opp med 3,17 prosent i børshandelen i går, og har nok en gang krysset grensen for å bli et billiard-dollar-selskap, der de er med i en ekslusiv gruppe sammen med Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon og oljeselskapet Saudi Aramco.

Les mer: Selve resultatene, TechCrunch, BBC, MarketWatch.