Khrono: Tre tatt, syv undersøkes for ChatGPT-juks i høyere utdanning

Noen brukte Grammarly, en tjeneste som gir perfekt engelsk, og fikk oppgavene sine godkjent. ChatGPT-tekster er derimot juksing. (Bilde: Skjermdump.)
Av 300 000 studenter på norske høyskoler og universiteter er det bemerkelsesverdig få som er tatt i AI-juksing hittil i år, i følge en oversikt innhentet av utdanningsavisen Khrono

Mange mener det er store mørketall, eller at studentene har lært å bruke generativ AI som en assistent for å få oversikt over et emne— og ikke til å levere inn hele oppgaver.

Det er imidlertid «ingen som vet» hvor mange det er som har klart å lure sensorene.

— Det er er helt sikkert flere, sier Viserektor Bjørn Stensaker ved UiO til Khrono. — Det er helt sikkert mørketall.

Han tror det er flere studenter som har jukset enn som har blitt oppdaget.

I 2022 var det 884 saker om juks i høyere utdanning, og dette tallet nå er altså nede i ti så langt i år.

Tillater bruk av verktøy
De fleste utdanningsinstitusjonene tillater bruk av verktøy som ChatGPT i arbeidet, men det er det forbudt å legge inn tekster som er generert av en AI, og dette teller som fusk.

De tre studentene ble tatt på grunn av at sensorene reagerte på ikke-eksisterende/oppdiktede kilder og «haltende» norsk i oppgavene, og de blir nå suspendert i to semestre og får eksamen annulert.

Det er i tillegg syv saker som undersøkes ved utdanningsstedene som Khrono fikk informasjon fra, men de er ikke ferdigbehandlet og de utleverte ingenting om disse.

Små redigeringer kan være nok
De lave tallene kan skyldes at folk har blitt flinkere til å redigere AI-generert tekst og «menneskeligjøre» den, sier Espen Langbråten Wilberg, som tidligere har stått fram om en ChatGPT-oppgave han leverte inn og fikk en «A» på:

— Hvis du får en autogenerert tekst, og kvalitetssikrer den eller gjør små endringer på den, vil det være vanskelig å oppdage. Og antakelig vil det være en god del som har gjort det. Men samtidig tror jeg ikke mørketallene er fryktelig store, sier han til Khrono.

Blir endringer på hjemmeeksamen
Avisen skriver for øvrig at ett tilfelle med ChatGPT-fusk ble omgjort, ettersom sensoren ved Høgskolen i Innlandet brukte en eller flere AI-detektorer på oppgaven, som ikke er anbefalt — ettersom de «ikke kan danne grunnlag for mistanke om juks.»

Og, «på grunn av utviklingen innen KI-verktøy vil oppgaver til hjemmeeksamener i framtiden bli formulert på en annen måte,» sier emneansvarlig Oliver Henk ved Handelshøgskolen på Nord universitet til avisen.

Det er han ikke alene om.

Les også: Amerikanske universiteter forbereder seg på ChatGPT-semester.

Les mer: Khrono: Bare tre studenter ble felt for ChatGPT-juks i vår.