«En gullalder for vaksiner» med genredigering og mRNA

mRNA kan kurere de fleste sykdommer med genredigering. Snart kommer vaksinene.
mRNA kan kurere de fleste sykdommer med genredigering. Snart kommer vaksinene. (Bilde: NIAID, (CC BY 2.0).
Forskerne bak genredigeringsverktøyet Cispr mener vi står foran «en eksponensiell fase i vaksiner» etter Covid.

Cispr er et verktøy som allerede har vunnet Nobelprisen i kjemi, og fungerer som en tekstbehandler for selve genene våre — som blant annet ga oss Covid-vaksinene.

Nå står andre sykdommer for tur, og vi står ovenfor en oppblomstring av vaksiner mot sykdommer som tidligere var ansett som ukurerbare, skriver New York Times.

— Ekstraordinær tid
— Jeg tror vi er i en ekstraordinær tid av akselererende oppdagelser, sier Jennifer Doudna, en biokjemiker fra University of California, som er mest kjent for å ha utviklet Cispr, til avisen. — Jeg har aldri opplevd det vi har sett bare over de siste fem årene.

Teknologien hennes førte direkte til de kjente vaksinene fra Moderna og BioNtech, men begge disse selskapene sikter nå høyere — og ikke minst mot kreft.

BioNtech var først ute, og har allerede startet med vaksinering i Storbritannia, men også Moderna lover nå en kreftvaksine innen tiåret, kanskje i løpet av bare fem år, sammen med vaksiner mot infeksjonssykdommer og hjerte- og karsykdommer.

Disse vaksinene kan redde hundretusenvis, eller millioner av liv, sier produsentene.

Gjennombrudd også for andre sykdommer
Det er ikke bare disse sykdommene som kan se mot bedre vaksiner både nå, og i tiden som kommer, i følge The Times.

mRNA-vaksiner kan også hjelpe mot HIV, tuberkulose, Zika, og som nevnt hjerte- og karsykdommer.

Det er også vaksiner på gang mot malaria i Ghana og Nigeria som kan være «verdensendrende» for en sykdom som infiserer 600 000 tusen mennesker hvert år, og mot dengue-feber, som kan redusere infeksjonene med 80 prosent eller mer.

Kan redigere vekk sykdommer på gen-nivå
—Jeg tror vi kommer til å ha mRNA-terapier for sjeldne sykdommer som tidligere ble sett på som umulige å behandle, og jeg tror at vi om ti års tid kommer til å være i nærheten av en periode der du virkelig kan gå inn og identifisere den genetiske årsaken, og deretter med relativ enkelhet bare redigere denne ut, og så reparere den med mRNA-basert teknologi, sa Dr Paul Burton, den medisinske sjefen i Moderna, til The Guardian tidligere i år.

Moderna har allerde lansert en vaksine mot hudkreft, som kombinert med andre medisiner reduserer risikoen for tilbakefall med 44%, men dette er altså bare begynnelsen.

Skal vi tro de ledende forskerne på Cispr og mRNA, står vi foran store nye gjennombrudd tiden som kommer.

Les også: BioNTech: Kan ha kreftvaksine innen tiåret.

Les mer: New York Times, Wikipedia, The Guardian.