En 4G-mobil til 120 kroner kan omvelte markedet i India

Jio Bharat skal få massene vekk fra 2G-nettet og inn på 4G. (Bilde: Jio.)
Hele India har ikke helt omfavnet 5/4G-nettverket enda, der mange bruker 2,5G- eller det gammeldagse Edge-nettet fra 2000-tallet.

Dette kan endre seg med den nye telefonen til Jio-operatøren, som er ute med «Jio Bharat,» en veldig enkel mobil designet for å få store masser av folk over på 4G.

250 millioner på 2G-nett
Det finnes 250 millioner brukere i India som enda ikke har flyttet over til 4G-nettverket, følge Jios pressemelding, og det skal være fordi det er for dyrt — en tidligere «billig»-telefon fra samme selskap kostet 600 kroner og slo ikke an i markedet.

Denne gangen kan de lykkes, I følge en ny rapport fra JP Morgan.

Prisen på 120 kroner skal være den lave noensinne for en Internett-mobil, og den har funksjoner som er nødvendige for både levebrød og økonomi, som kan løfte mange i India ut av fattigdom.

Enkel, men med 4G-funksjoner
Mobilen selv er kanskje ikke så imponerende med norske øyne, men den har funksjoner som mange i India ikke har hatt tilgang til før.

For eksempel kan den brukes til elektronisk betaling, den kan knipse bilder (med et 0.3 VGA kamera), spille musikk og strømme filmer og serier, gjennom JioCinema som koster 129 kroner i måneden.

Dessuten har den selvfølgelig Internett-funksjoner som gjør det raskere og enklere å lese nettsider og kommunisere med omverden på en effektiv måte.

Ellers har mobilen en to-tommers skjerm og 48 GB lagring, som kan utvides med et SD-kort.

Uslåelig dataplan
Jio Bharat kommer ikke minst med et abonnement som har 14GB data og gratis ringeminutter til omtrent 10 kroner i måneden, som dekker 99% av landet.

Dette er dataplan de fleste nordmenn kan se langt etter, og er antakelig veldig attraktivt for Indiere på gamle planer.

Til sammenligning har prisene for 2,5G-abonnementer nylig gått opp til 20 kroner i måneden, så denne mobilen og planen er konkurransedyktig selv mot et eldre og mindre kapabelt nettverk.

India er i verdens mest folkerike land, og et enormt marked. Selv om mange er fattige, ble det solgt 2 millioner iPhoner i landet i 2022 — som er en brøkdel av det markedet Jio sikter på med sin nye mobil.

Les mer: TechCrunch, CNBC, ANI, Jio Bharat, hjemmeside, Jios pressemelding.