Sør-Koreas største operatør: 5G-forventningene ble en flopp

Ingen av håpene fra 5G-lanseringen har kommet, og i Norge har ikke en gang prisen gått ned. (Bilde: XoMEoX, (CC BY 2.0.)
5G-nettverket har lovet for mye og levert for lite, sier Sør-Koreas største mobiloperatør, SK Telecom.

Planene var store i tiden rundt 5G-lanseringen, og operatørene drømte om alt fra fjernmedisin og -kirurgi til selvkjørende biler.

Hver søppelbøtte, hver dings, og hvert trafikklys skulle bli koblet opp — men lite av dette har blitt til virkelighet.

Vi er nå fire år inn i 5G-epoken, og med unntak av Norge, er det eneste operatørene kan vise til at dataabonnementene har blitt billigere og at Internett-bruken har økt på global basis.

Få fordeler i Norge
Her i Norge har vi derimot ikke en gang fått det; prisene på mobilabonnementer har gått ned noe i det siste, men generelt sett ligger de langt høyere enn i nabolandene.

Derfor bruker også nordmenn minst data av alle de nordiske nasjonene, og operatørene tjener mest her sammenlignet med nabolandene.

De billigste abonnementene i Norge for opp til 100 GB/måneden koster 349 kroner i skrivende stund, og det er ingen i Norge som tilbyr uendelige datapakker. I Finland får du ubegrenset bruk for 256 kroner/mnd.

5G mangler en «killer app»
Problemet til 5G er derimot at det ikke har kommet noen «killer app» som virkelig tar i bruk nettverkets fordeler, og ingen av de tenkte bruksområdene har levd opp til forventningene, skriver Sør-Koreanske SK Telecom i en ny rapport.

Der sier de i korthet at det var overgangen fra 3G til 4G som var den virkelige revolusjonen for Internett på mobiltelefoner, ga oss de første funksjonelle smarttelefonene og uvurderlige apper som multimedia, YouTube, sosiale nettverk og for eksempel TikTok.

— Vi skulle ha inntatt et mer objektivt perspektiv, står det i rapporten, —Dermed ville ikke gapet mellom publikums forventninger for 5G og virkeligheten vært så stort.

Manglende etterspørsel
SK Telecom trekker fram ting som designen på vanlige mobiler, umodenhet i teknologien, lav eller ikke-eksisterende etterspørsel og politiske reguleringer som faktorer for hvorfor det ikke gikk som planlagt.

Og selv om 5G kan tilby langt høyere hastigheter, er ikke alltid de praktiske hastigheten som lovet, som har gjort 5G mer av en evolusjon heller enn den tenkte revolusjonen.

Rapporten viser til flere grunner til dette, som at 5G har kortere rekkevidde og krever flere basestasjoner enn det 4G gjør, og at utbyggingen har vært dyr.

I Sør-Korea har derimot kostnadene til sluttbrukeren gått dramatisk ned, og i forhold til 4G har prisen per GB blitt redusert med mer enn 70% — som har gjort at kundene bruker mer enn dobbelt så mye data.

6G skal bli bedre, lover de
Nå setter imidlertid de store operatørene og utviklerne siktet inn på 6G, som ventes i 2030. Kina begynte å forske på dette allerede i 2017, men resten av verden er i ferd med å ta dem igjen.

6G-planene høres nesten ut som et ekko, og ventes å gjøre drømmene fra 5G til virkelighet med et mye bedre nettverk og ikke minst mobilene selv.

Her planlegges det for økt brukt av virtualisering, og skyprosessering (at du for eksempel kan logge på Windows i skyen på tvers av enheter).

Det vil også komme mer innovative formfaktorer i telefoner/sluttprodukter, og ikke minst masse bruk av kunstig intelligens med egne brikker på mobilene, kombinert med bedre sensorteknologi for AR/VR-bruk, hevder rapporten.

Dette er derimot syv år unna, alt er på planleggingsstadiet, og det blir enda et kjempeløft for industrien — som nok en gang risikerer å underprestere.

Les mer: Selve rapporten, Regjeringen.no: Assessment of Norwegian mobile revenues in a Nordic context – 2023, The Register: rapport.